מקור המילה “אלכוהול” – שורשים אלכימיים ורוחניים

המילה “אלכוהול” מקורה בערבית: “אל-כּוּחֻל” (الكحل) – שמשמעותה במקור אבקה דקה של עופרת או אנטימון ששימשה לאיפור עיניים, אך גם לשימושים רפואיים. בימי הביניים שימשו חכמי האיסלאם והאלכימאים את המילה לתיאור תמצית מזוקקת – החומר הנקי והטהור ביותר של דבר מסוים.

באלכימיה, האלכוהול נתפס כחומר “מרוכז של הרוח”, תמצית החיים המופקת מן החומר. על פי השקפתם, תהליך הזיקוק – שבו מוציאים מן היין או מהצמח את “הרוח” – לא היה רק תהליך כימי, אלא גם תהליך רוחני, שבו “מתעלים” את המהות של הצמח. לכן, האלכוהול נתפס לא ככלי לשכרות אלא כתמצית רוחנית ומרפאת – מעין רוח מים.

במובן הזה, האלכוהול הפך להיות סמל של הרוח שבמים, והיה קשור לא רק לרפואה הפיזית אלא גם לריפוי הנפש.

 

אלכוהול כריפוי – ההיסטוריה הרפואית

בתרבויות רבות האלכוהול היה בשימוש רפואי עוד לפני אלפי שנים:

  • מצרים העתיקה: היין שימש לחיטוי פצעים, ולשימור גופות במומיפיקציה. כמו כן, נהגו למהול יין בצמחי מרפא ליצירת תמיסות מרפא.
  • יוון ורומא העתיקות: היפוקרטס, אבי הרפואה, כתב רבות על השימוש ביין לחיטוי, לעידוד עיכול ולהמרצת הדם. הוא המליץ למהול צמחים מסוימים כמו שומר, רוזמרין ודבש ביין לצרכים רפואיים.
  • ימי הביניים באירופה: הנזירים יצרו טינקטורות – תמציות מרפא מצמחים שיושבו באלכוהול. זה היה אמצעי שימור יעיל לרפואת צמחים, והזיקוק הפך לאמנות של ריפוי. משם באו ליקרי צמחים כמו Benedictine או Chartreuse.

 

בכל אלה, האלכוהול היה כלי להעברת הריפוי של הצמח אל תוך הדם והגוף – מעין גשר בין החומר לרוח.

סוד התסיסה – חיים חדשים מתוך מוות

התהליך שדרכו נוצר האלכוהול – התססה – הוא מטפורי: חומרים מתים (כמו פרי או דגן) עוברים תהליך של פירוק, תסיסה, ואז נוצר חומר חדש שמכיל חיים מסוג אחר – רוח, שמחה, מרפא.

זהו תהליך שמקביל למושגים רוחניים בתורה:

  • מוות ולידה מחדש (כמו פרעה שלא נתן לבני ישראל “לצאת ולחוג” – כלומר לעבור טרנספורמציה).
  • תשובה – כשאדם “מת” לדרכו הישנה ומתחיל תהליך פנימי של תסיסה, שמוליד “אדם חדש”.

במובן זה, האלכוהול הוא לא סתם תוצאה של תהליך ביולוגי – אלא מטפורה לחיים רוחניים.

מים חיים ואלכוהול – קשר עמוק בין אלמנטים

מים חיים בתנ”ך ובקבלה הם סמל לרוח אלוהית, תודעה וטהרה. בפרקים כמו בספר ירמיהו נאמר: “אותי עזבו מקור מים חיים”. הקבלה רואה במים סמל לחסד – זורמים, מעניקים חיים, ומטהרים.

האלכוהול, כחומר שזוקק מנוזל (יין, דבש, דגנים), נחשב למעין הזיקוק של המים עצמם, של הנפש שבמים. לכן באלכימיה, האלכוהול מכונה גם “המים האלכימיים” – מים שמכילים את “הרוח”.

במובן זה, הקשר בין אלכוהול לבין מים מרפאים הוא לא מקרי – האלכוהול הוא מים שעברו תהליך של התמרה, הפכו להיות מים עם תודעה, או רוח.

היין בתנ”ך – רפואה או קללה?

התנ”ך מדבר רבות על יין – לפעמים כשבח ולפעמים כאזהרה. מעניין לראות כיצד כבר במקרא נעשה הבחנה בין יין מקולל לבין יין מבורך:

  • “יין ישמח לבב אנוש” (תהלים קד:טו) – היין נתפס ככלי שמחזק את הנפש, מרומם את הרוח, ומסייע להיפתח לשמחה ותחושת חיים.
  • אך לעומת זאת – נח משתכר ונחשף ערוותו (בראשית ט), ולוט שותה ונופל לתועבה – כלומר, אם לא משתמשים ביין בתבונה, הוא מוביל לירידה מוסרית.

חז”ל דיברו על ארבעה שלבים של יין: נכנס יין – יצא סוד. כלומר, היין משחרר את תת-המודע. לכן צריך להשתמש בו בכוונה ותודעה, כדי שלא יוביל להתמכרות או טשטוש אלא לריפוי וחשיפה.

צמחי מרפא ואלכוהול בתורה

למרות שאין בתורה המושג “אלכוהול” במובן המודרני, אפשר לראות הקבלות ברורות לשימוש בצמחים מרפאים במצבים שונים:

  1. מרים ומי מרה (שמות טו): מרים משליכה עץ למים המרים במדבר – והמים מתמתקים. ייתכן שהעץ הכיל חומר פעיל שיצר ריאקציה כימית עם האלמנטים המרים במים. זוהי רפואת מים וצמח.
  2. בשמים, מור וקינמון – המשכן ובית המקדש השתמשו בתמציות ריח וצמחים (שמן המשחה, קטורת הסמים), שהיו מוכנים ככל הנראה בתהליך של השרייה באלכוהול או שמן – דרך עתיקה להפיק תמציות מהצומח.
  3. הסוטה ויין/מים קדושים (במדבר ה): הכהן נותן לאישה לשתות תערובת שכוללת כתיבה שנמחקה במים – אולי אלכוהוליים – ככלי לגילוי האמת. שוב, אנו רואים מים מקודשים המשמשים לריפוי או חשיפה.

האלכוהול במיסטיקה היהודית

הקבלה לא דיברה על האלכוהול במובנים של “שיכרון”, אלא כמייצג של תהליך הפנמה רוחנית. האר”י הקדוש, למשל, דיבר על כך שבשבת יש עניין לשתות ארבע כוסות – לא רק בפסח – כי היין “פותח את הערוצים בין הגוף לנשמה”.

בחסידות, נאמר ש”יין הוא כמו חסד, אבל רק אם שותים אותו במידה ובכוונה”. האלכוהול כאן נתפס ככלי שמגביר את השפעת הצמח (בין אם זה ענבים, דבש, עשבי תיבול) – ולכן יש לו מקום ברפואת הנפש.

שימוש מודרני – טינקטורות, הומיאופתיה, ורפואה טבעית

ברפואה הטבעית היום, האלכוהול נמצא במרכז של כמה גישות:

  • טינקטורות – משרים צמחי מרפא באלכוהול למשך מספר שבועות, כדי למצות את התכונות הפעילות שלהם. האלכוהול משמש כנשא, אמצעי להעברת המרפא לתוך הגוף.
  • הומיאופתיה – משתמשת באלכוהול לדילול ושימור של תרכובות עדינות מאוד. שוב, האלכוהול כאן הוא כלי להעברת תודעה, לא רק חומר פעיל.
  • פרוביוטיקה וטיפות תסיסה – גם פה האלכוהול מייצג את כוח החיים שנוצר מחדש מתוך ריקבון (כמו קמבוצ’ה, קפיר ועוד).

סיכום: האלכוהול – בין שיכרון לריפוי, בין מים לרוח

האלכוהול, על כל גלגוליו, שומר על סוד: הוא אינו רק חומר – הוא תהליך. הוא תמצית – אך גם כלי. הוא התחיל כאבקה לעיניים, עבר להיות תמצית אלכימית, הפך לתרופה, ולבסוף – גם למשקה חברתי ולעיתים ממכר.

אך אם נזכור את שורשיו – ככלי לחיבור בין החומר לרוח, כמים שעברו טרנספורמציה, וכאמצעי להגביר את כוחם של צמחים – נוכל להשתמש בו בתבונה. על פי התורה, כמו כל דבר – הכוונה היא זו שמרפאה או מקלקלת.

האלכוהול, כמו המים, כמו הצמחים, יכול להיות מקור חיים – אם הוא בא ממקום של מודעות, אהבה, ורצון לרפא.

שיקוי שמים הוא מוצר חדש שמשלב מים  חיים ומתודרים שיוצרו במערכת סופיה של שמים, אלכוהול , ומיצוי צמחים מינרליים ומתכות בעלי תכונות ריפוי המבוססים על ידע קדום מתרבויות עתיקות והתורה. השיקוי נמכר במבחנות מנחושת טהורה והוא משמש כאמצעי יעיל לחיזוק וריפוי גוף ונפש.

Back to blog